20 mai 2011

Uks!!!

Nii! Lõpuks saime Tallinna 11 majale ette uue ukse!! :)
Sellega sai vist lausa aasta tagasi tegelemata hakatud, kui mitte rohkem. Esmalt tellisime Merike Kordemetsalt projekti. Seejärel tellisime Aivar Ilumäelt teostuse, furnituurid KAR-grupilt.
Põhimõtteliselt peaks nüüd Paide SRIKi ukseava välja nägema selline nagu üks vanalinna maja ukseava olema peab.
Vene ajal ette pandud uks oli lengide välisservas - seal kus tegelikult olid algselt olnud ukseluugid. Uks on nüüd tõstetud tagasi sinna, kus ta algselt oli - lengide siseserva. Kusjuures jätsime alles vanad lengid, need olid heas korras, ehkki aja jooksul igasugu sisselõikeid saanud. Ukse ette saavad kunagi taastatud ukseluugid. Päris täpset koopiat kunagisest uksest me teha ei saanud, see ei olnud lihtsalt teada. Võtsime aluseks vanad fotod, ehk selle kuidas üldiselt Paide äripindade uksed EW ajal välja nägid ja natuke ka selle, mida oli näha ühelt vanalt Tallinna 11 fotolt. Tahveluksed mõistagi aga suhteliselt suure, ühe ruuduga klaasipinnaga ühel uksepoolel. Klaasid on nö tavalised, st mitte paketid ning kititud (Margus Liiv), mitte liistutega kinnitatud. Uks on värvitud Uula linaõlivärviga, eri toonides.

Ukse kohale taastasime vana framuugi või valgmiku, mis on näha ka majast 1920-tel tehtud fotodel. Leidsime selle sisemise tamburi lae pealt, restaureerisime (Margus Liiv) ja nüüd on see ilusate gooti kaartega valgmikuaken oma vanal kohal tagasi.
Veidi töid on veel jäänud - näiteks uksepakk vajab samuti uuendamist.
Igatahes väljanägemine on kohe väga ehe, mõnus vaadata :)

Tahaks loota, et tasapisi hakkab hakkab maja seest ja väljast rohkemgi õige renoveerimise sõnumit kandma. Aga kuna kõik käib vabatahtliku töö korras (siinjuures suured tänud abiks olnud mitmetele väga asjalikele vabatahtlikele!), siis käib kõik omas mõnusas tempos.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar